Analisis Kemampuan Produksi Auksin dari Bakteri Endofit dan Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) dalam Akar Cabai Merah Keriting (Capsicum annum L.)

Authors

  • Nurdalila Maulida UIN Sunan Gunung Djati Bandung
  • Arrum Rahmawati Universitas Pakuan
  • Tirta Kumala Dewi Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Rumella Simarmata Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Tiwit Widowati Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Titik Kartika Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Ikhsan Guswenrivo Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Deddy Triyono Nugroho Badan Riset dan Inovasi Nasional
  • Ateng Supriatna Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung

DOI:

https://doi.org/10.33830/manilkara.v3i1.9817.2024

Keywords:

auxin, endophytic bacteria, HPLC, PGPR

Abstract

Endophytic bacteria found in the roots, stems, and leaves of plants have potential as biocontrol agents and drivers of plant development, besides that in plant roots there are also plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) with the same ability. The consortium of the two bacteria will produce Indole 3 acetic acid (IAA) compounds which are then converted into auxins that are beneficial to plants. The research aims to determine the ability of endophytic bacteria and PGPR from the roots of curly red chili plants in producing auxin hormones. The research work procedure includes rejuvenation of bacterial isolates, macroscopic and microscopic characteristics, measuring auxin levels using HPLC (High Performance Liquid Chromatography). The results showed that the consortium of 6 bacteria (3 endophytes and 3 PGPR) produced an auxin concentration of 46.122 ppm, a consortium of endophytic bacteria of 24.201 ppm, a consortium of PGPR bacteria of 162.723 ppm, and finally single endophytic bacteria and single PGPR bacteria produced auxin of A 158.913 ppm; B 64.882 ppm; C 93.923 ppm; CB1 240.817 ppm; CB2 186.807 ppm; and CMBC 11.689 ppm, while for the control 0 ppm. In conclusion, the highest auxin concentration was obtained from the single result of PGPR bacteria CB1 240.817 ppm.

References

Agustina, N., Purnawati, A., & Prasetyawati, E.T. (2022). Potensi Konsorsium Bacillus spp. dan Pseudomonas Fluorescens untuk Mengendalikan Penyakit Layu Fusarium pada Tanaman Cabai Rawit. Plumula: Berkala Ilmiah Agroteknologi, 10(1), 1-8. https://doi.org/10.33005/plumula.v10i1.64

Aji, O.R., & Lestari, I.D. (2020). Bakteri Endofit Tanaman Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) Penghasil Asam Indol Asetat (AIA). Al-Kauniyah: Jurnal Biologi, 13(2), 179-191. https://doi.org/10.15408/kauniyah.v13i2.13044

Anugrah, F.A., Fanany, R., Putra, S.A., Masita, R., & Safitri, D.Y. (2021). Indole acetic acid (IAA) hormone production by endophytic bacteria isolate from Cinchona plant (Cinchona ledgerina Moens.) root. AIP Conference Proceedings, 2353. https://doi.org/10.1063/5.0052923

Aprilia, A.D., & Aini, L.Q. (2022). Pengujian Konsorsium Bakteri Antagonis untuk Mengendalikan Penyakit Layu Fusarium pada Tanaman Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) di Kecamatan Dampit, Kabupaten Malang. Jurnal Hama dan Penyakit Tumbuhan, 10(1), 29-38. https://doi.org/10.21776/ub.jurnalhpt.2022.010.1.4

Althaf, M.A.S., Irdawati, & Advinda, L. (2023). Synergism Study of the Alkalo Bacterial Biculture Consortium Thermophilic from Sapan River Aro Hot Springs. Serambi Biologi, 8(2), 129-133.

Astriani, M., & Murtiyaningsih, H. (2018). Pengukuran Indole-3-Acetic Acid (IAA) pada Bacillus sp dengan Penambahan L-Tryptopan. Bioeduscience, 2(2), 116-121. https://doi.org/10.29405/j.bes/22116-1212233

Ayesha, C., Advinda, L., Violita, Handayani, D., & Putri, D.H. (2023). Potensi Pseudomonas fluorescens sebagai bakteri pemacu pertumbuhan tanaman. Serambi Biologi, 8(1), 98-103.

Cokrowati, N., & Diniarti, N. (2019). Komponen Sargassum aquifolium sebagai Hormon Pemicu Tumbuh untuk Eucheuma Cottonii. Jurnal Biologi Tropis, 19(2), 316-321. https://doi.org/10.29303/jbt.v19i2.1107

Jinus, J., Prihastanti, E., & Haryanti, S. (2012). Pengaruh Zat Pengatur Tumbuh (ZPT) Root-Up dan Super-GA terhadap Pertumbuhan Akar Stek Tanaman Jabon (Anthocephalus cadamba Miq). Jurnal Sains dan Matematika Universitas Diponegoro, 20(2), 35-40. https://www.neliti.com/publications/140741/

Hamidah, M.N., Rianingsih, L., & Romadhon, R. (2019). Aktivitas Antibakteri Isolat Bakteri Asam Laktat Dari Peda dengan Jenis Ikan Berbeda terhadap E. coli dan S. aureus. Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan, 1(2), 11-21. https://doi.org/10.14710/jitpi.2019.6742

Herlina, L., Pukan, K.K., & Mustikaning, D. (2016). Kajian Bakteri Endofit Penghasil IAA (Indole Acetic Acid) Untuk Pertumbuhan Tanaman. Sainteknol: Jurnal Sains dan Teknologi, 14(1), 51-58.

Jannah, J.R., Safika, S., & Jalaluddin, M. (2017). Jumlah Koloni Bakteri Selulotik pada Sekum Ayam Kampung (Gallus domesticus). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Veteriner, 1(3), 558-565.

Kalay, A.M., Hindersah, R., Ngabalin, I.A., & Jamlean, M. (2020). Pemanfaatan pupuk hayati dan bahan organik terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman jagung manis (Zea mays saccharata). Agric, Jurnal Ilmu Pertanian, 32(2), 129-138.

Mariana, A., Irianto, A., & Budisantoso, I. (2023). Karakteristik Bakteri Endofit Akar Tanaman Kedelai Penghasil Hormon Tumbuh IAA. Biotropic : The Journal of Tropical Biology, 7(2), 35-42.

Mogea, R.A., La Halim Putri, W.I.C., & Abubakar, H. (2022). Isolasi Bakteri Penghasil Indole Acetic Acid pada Tanaman Hortikultura di Perkebunan Prafi SP 1, Manokwari. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 27(1), 1-6. https://doi.org/10.18343/jipi.27.1.1

Nofiyanti, S.S., & Rahayu, Y.S. (2023). Isolasi Bakteri Endofit Akar Tanaman Bawang Merah (Allium cepa L.) sebagai Penghasil Hormon Indole-3-Acetic Acid (IAA). Lentera Bio, 12(2), 162-171. https://journal.unesa.ac.id/index.php/lenterabio/article/view/22059/9155

Oktavia, N., & Pujiyanto, S. (2018). Isolasi dan Uji Antagonisme Bakteri Endofit Tapak Dara ( Catharanthus roseus L.) terhadap Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. J. Berkala Bioteknologi, 1(1), 6-12.

Panjaitan, F.J., Bachtiar, T., Arsyad, I., Lele, O.K., & Indriyani, W. (2020). Karakterisasi mikroskopis dan uji biokimia bakteri pelarut fosfat (bpf) dari rhizosfer tanaman jagung fase vegetatif. Jurnal Ilmu Pertanian dan Lingkungan, 1(10), 9-17.

Pradana, A.P., Mardhiana, Suriana, Adiwena, M., & Yousif, A.I.A. (2022). Formula Bakteri Endofit untuk Meningkatkan Pertumbuhan Bibit Jagung pada Tanah Masam Podsolik Merah-Kuning. Jurnal Ilmiah Inovasi, 22(1), 30-41. https://doi.org/10.25047/jii.v22i1.3091

Rafif, M., Alfizar, & Hakim, L. (2023). Eksplorasi bakteri endofit pada tanaman padi dari Kabupaten Aceh Besar. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 8(4), 964-976. www.jim.usk.ac.id/JFP

Resti, Z., Eri, S., & Reflin. (2018). Konsorsium bakteri endofit sebagai pengendali hayati Ralstonia solanacearum dan pemacu pertumbuhan tanaman cabai. Proseding Seminar Nasional Masyarakat Biodiv Indonesia, 4, 208-214. https://doi.org/10.13057/psnmbi/m040219

Rizqiyah, N., Zulkifli, L., & Ramdani, A. (2022). Isolation of endophytic bacteria from the roots of Gliricidia sepium and their ability as IAA-producing bacteria and phosphate solubilizers. Jurnal Biologi Tropis, 22(3), 723-731. https://doi.org/10.29303/jbt.v22i3.3790

Setiawan, A. (2022). Keanekaragaman Hayati Indonesia: Masalah dan Upaya Konservasinya. Indonesian Journal of Conservation, 11(1), 13-21. https://doi.org/10.15294/ijc.v11i1.34532

Sharfina, F.D., Mulyana, N.R., Rahmadhana, N., Nurita, F.D., Rahayu, Y.S., & Dewi, S.K. (2021). Perbandingan Aktivitas Auksin Alami dengan Auksin Sintetis terhadap Pertumbuhan Akar Sawi Hijau (Brassica juncea L.) secara Hidroponik. Prosiding Seminar Nasional Biologi, 1(2), 725-733.

Sondang, Y., Anty, K., & Siregar, R. (2020). Potensi Konsorsium Bakteri Pemacu Pertumbuhan sebagai Bahan Aktif Pupuk Organik Hayati pada Tanaman Jagung. Agritech, 22(2), 110-118.

Taghavi, S., Garafola, C., Monchy, S., Newman, L., Hoffman, A., Weyens, N., Barac, T., Vangronsveld, J., & van der Lelie, D. (2009). Genome survey and characterization of endophytic bacteria exhibiting a beneficial effect on growth and development of poplar trees. Applied and Environmental Microbiology, 75(3), 748-757. https://doi.org/10.1128/AEM.02239-08

Tumanduk, R., Massi, M.N., Agus, R., & Hamid, F. (2023). Analisis residu amoksisilin pada hepar dan ventrikulus ayam petelur di Pasar Tradisional Makassar. Jurnal Ilmu Alam dan Lingkungan, 14(2), 20-28.

Umadi, S.S., Ilyas, S., & Widyastuti, R. (2023). Karakterisasi dan Viabilitas Bakteri Penambat Nitrogen dan Bakteri Pelarut Fosfat dalam Media Pembawa Biochar. Jurnal Ilmu Tanah dan Lingkungan, 25(2), 40-45. https://doi.org/10.29244/jitl.25.2.40-45

Valentina, F., Yuliani, Y., & Lisdiana, L. (2018). Potensi Konsorsium Dua Isolat Bakteri Endofit dari Akar Tanaman Ubi Jalar var. Papua patippi dalam Menghasilkan Hormon Indole-3-Acetic-Acid (IAA). Lentera Bio, 7(1), 20-27.

Zuraidah, Z., Wahyuni, D., & Astuty, E. (2020). Karakteristik Morfologi dan Uji Aktivitas Bakteri Termofilik dari Kawasan Wisata Ie Seuum (Air Panas). Jurnal Ilmu Alam dan Lingkungan, 11(2), 40-47.

Downloads

Published

2024-08-29

How to Cite

Maulida, N., Rahmawati, A., Dewi, T. K., Simarmata, R., Widowati, T., Kartika, T., … Supriatna, A. (2024). Analisis Kemampuan Produksi Auksin dari Bakteri Endofit dan Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR) dalam Akar Cabai Merah Keriting (Capsicum annum L.). MANILKARA: Journal of Bioscience, 3(1), 10–21. https://doi.org/10.33830/manilkara.v3i1.9817.2024

Issue

Section

Articles