Analisis Faktor-Faktor Kesiapan Kerja di Bidang Kuliner pada Siswa Sekolah Menengah Kejuruan
Keywords: work readiness, culinary, vocational school
Abstract
This study aims to determine the factors of job readiness in the culinary field. This research is a quantitative research. Data collection techniques used questionnaires and documentation. The validity of the items was tested with the product moment correlation, the results obtained were 19 valid items and 3 items failed. The results of the reliability test obtained the value of Alpha = 0.951. Data analysis techniques in this study are the mean, median, mode, and standard deviation. The results showed that the factors of job readiness in the culinary field in Vocational High School students were in the sufficient category with a relative frequency of 60.32%. The variables of job readiness factors in the culinary field have two indicators, namely internal factors and external factors. (1) Internal factors are in sufficient category with a relative frequency of 66.67% and (2) external factors are in sufficient category with a relative frequency of 52.38%. It can be concluded that the internal and external factors of work readiness in the culinary field are quite sufficient. Students are expected to be more active and confident in learning theory and practice.
Downloads
References
Abuddin Nata. (2010). Ilmu Pendidikan Islam. Jakarta: Kencana Prenada Media. Group.
Aunurrahman. (2013). Belajar dan Pembelajaran. Bandung: Alfabeta.
CNN Indonesia. (2021) Pengangguran di Indonesia 8,75 Juta Orang Per Februari 2021. https://www.cnnindonesia.com/ekonomi/20210505130811-92-638841/pengangguran-di-indonesia-875-juta-orang-per-februari-2021.
Depdiknas. (2003). Undang-undang RI No. 20 tahun 2003 tentang Sistem Pendidikan Nasional.
Dewa Ketut Sukardi. (2013). Pengantar Pelaksanaan Program Bimbingan dan Konseling di Sekolah. Jakarta: Rineka Cipta.
Djaali. (2008). Psikologi Pendidikan. Jakarta: Bumi Aksara.
Eirene Sinay. (2017). Hubungan antara Konformitas Teman Sebaya dengan Kecurangan Akademik pada Mahasiswa Maluku di Universitas Kristen, Jurnal Psikologi, 1 (Januari, 2017), 9.
Gilang Pratiwi Aji. (2019). “Pengembangan Media Pembelajaran Berbasis 3d Page Flip Profesional Pada Mata Pelajaran Pai Materi Adab Berakaian Kelas X Di Sman 1 Banjit Kabupaten Way Kanan”. Skripsi. Fakultas tarbiyah dan keguruan universitas islam negeri raden intan lampung.
Hamdani. (2012). Bimbingan dan Penyuluhan. Bandung: Pustaka Setia.
Herminanto Sofyan. (2016). Kesiapan Kerja STM Se-Jawa untuk memasuki Lapangan Kerja. Yogyakarta: Jurnal Pendidikan Lembaga Penelitian IKIP Yogyakarta.
Kartono. (2004). Menyiapkan dan Memandu Karier. Jakarta: Rajawali Pers.
Suhariyanto (2021). Per Februari 2021, Jumlah Pengangguran Turun Jadi 1,62 Juta Orang. Liputan6.com. 5 Mei 2021.
Marga Sahputra. (2016). Kesiapan Kerja Setelah Praktik Kerja Industri Siswa Kelas XII Jurusan Jasa Boga SMK Negeri 1 Kalasan. Jurnal Pendidikan Vokasi No 1 Vol (1).
Nurhasan. (2004). Kontribusi Pelaksanaan Praktik Industri (PI) dan Layanan Bimbingan Karir Kejuruan (BKK) Terhadap Kesiapan Kerja Siswa Kelas III SMK 45 Wonosari. (Jurnal).
Nurwakhid. (1995). Usaha Pengembangan Minat Murid SMK Terhadap Kewirausahaan di Kota Semarang (Laporan Penelitian). Semarang: IKIP Semarang.
Sembiring (2021). Waduh! Pengangguran di RI Paling Banyak Lulusan SMK.
CNBC Indonesia. https://www.cnbcindonesia.com/news/20210505162148-4-243462/waduh-pengangguran-di-ri-paling-banyak-lulusan-smk
S. Maria, M. Sugandi (2010). Kesenjangan soft skills lulusan SMK dengan kebutuhan tenaga kerja di industry. Repositori.kemdikbud.go.id.
Slameto. (2010). Belajar Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi. Jakarta: Rineka.
Taufikur Rohman. (2020). “Kesiapan Kerja Siswa SMK Ditinjau dari Kinerja Prakerin” Jurnal Pendidikan Vokasi No 1 Vol (1).
Winkel W.S dan MM. Sri Hastuti. (2004). Bimbingan dan Konseling di Institusi Pendidikan. Yogyakarta: Media Abadi.
Yati Suhartini. (2011). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Minat Mahasiswa dalam Berwiraswasta. Jurnal Akmenika UPY, Vol. 7, 2011.
Copyright (c) 2022 Nadia Melinia, Siti Mariah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.